Markedsføring

Google Analytics og blogg: 5 tips

Google Analytics er for alle som driver et nettsted et superverktøy som gir innsikt i alt som omhandler nettstedet og de besøkende. Google har ikke kommet med konkrete tall, men mange estimerer at hele 30-50 millioner nettsider bruker verktøyet. Verktøyet sporer og rapporterer enhver bevegelse og beregningene Analytics kan være høyst verdifull for deg som har blogg. Det finnes knapt begrensninger til hva du kan hente ut av Google Analytics og for mange kan dette være en fallgruve da det er vanskelig å forstå hvilke beregninger man egentlig burde se på. Enten du har implementert verktøyet eller ikke, så skal jeg ved hjelp av 5 konkrete tips prøve å overbevise deg om at du kan få uvurderlig innsikt i hvordan du kan ta din blogg til nye høyder.

1. Sidevisninger

Ved første øyekast tenker du kanskje at sidevisninger ikke er den beste beregningen å følge, men det vil være en betydningsfull beregning å følge ved siden av den andre dataen på denne listen over tips. I Google Analytics er sidevisninger (pageviews) antall sider besøkt i løpet av en gitt periode. Ønsker du å se unike sidevisninger er det kolonnen til høyre.

Det er flere måter å se finne denne beregningen i Analytics. Du vil finne denne dataen ved å gå til oppførsel (behavior) → sideinnhold (site content) → alle sider (all pages).

Trafikken til de ulike sidene på bloggen din kan fortelle deg et par viktige ting:

 1. Det gir deg en pekepinn på hvilke blogginnlegg dine besøkende er mest interessert i å lese.
 2. Det forteller deg hvilke blogginnlegg som ikke er så populære.

Disse beregningene sier naturligvis ikke noe om hvorfor dine blogginnlegg er mer eller mindre populære, men det gir deg en god grunn til å undersøke. Antall sidevisninger gir deg selvsagt ikke det beste bildet for hvordan blogginnleggene dine presterer og det vil følgelig være viktig å se på noen andre beregninger i tillegg.


2. Gjennomsnittlig tid på side

På samme side som antall sidevisninger finner du også gjennomsnittlig tid på side (average time on page). Dette forteller deg noe om hvor mye gjennomsnittlig tid en besøkende bruker på en aktuell side. Kort og godt forteller dette deg noe om hvorvidt vedkommende faktisk leser innlegget ditt eller om personen går rett ut igjen.

Som vist på bildet over er det stor variasjon i tid på de ulike sidene (legg merke til at «/», «kontakt meg» og «om meg» ikke er blogginnlegg). Lesetid er naturligvis varierende da lengden og dybden i blogginnleggene varierer stort, men et velskrevet innlegg over 1000 ord bør ta flere minutter å lese. Hvorfor leser ikke folk innlegget ditt? Det kan det være flere årsaker til:

 • Innlegget er dårlig skrevet
 • Innlastingstid på siden er dårlig
 • Innledningen er ikke fristende
 • Overskriften er misvisende
 • Innlegget er for langt

Ved å finne de suksessfulle blogginnleggene der lesetid er høyere kan man prøve å se etter trendene som går igjen og lage seg en sukessoppskrift for hvordan et innlegg bør struktureres.

Hvordan ble leserne oppmerksom på innlegget? Hvordan er lengden på innleggene? Hva er temaet? Finn trendene og replikker dette da du skal skrive nye innlegg.


3. Organisk, sosial og direkte trafikk

En nystartet blogg er som en pølsebu langt inne på fjellet. Ingen vet at du er der og ingen kommer til å finne deg. Dette er realiteten for mange blogger og nettsider, men kjennskap til trafikkens opphav er viktig for både nye og veletablerte sider. Markedsføring av bloggen blir gjort i større eller mindre grad. Om det dreier seg om å legge ut innlegget på Linkedin, Facebook, annonsere det på Google eller dele det i et nyhetsbrev. Ved å analysere hvor leserne dine kommer fra kan du lettere forstå hvilke kanaler som fungerer og hvilke du bør optimalisere videre.

Gå til brukeranskaffelse (acquisition) → all trafikk (all traffic) → kanaler (channels). Trykk så på kilde/medium som markert på bildet.

Dette gir deg en tydelig liste over hvor trafikken din kommer fra og fluktfrekvensen (bounce rate) til de ulike kildene. Fluktfrekvens sier noe om prosentandelen som ikke foretar seg noen handlinger før de forlater siden. Trafikken er sortert etter følgende kilder:

 • Direkte – besøkende har tastet inn din blogg-URL i nettleseren eller åpnet en lenke i en e-post.
 • Sosial – besøkende kommer fra en sosial plattform som Linkedin eller Facebook
 • Organisk – besøkende kommer fra en søkemotor som Google. 

Kanskje bruker du mye tid på å promotere blogginnleggene dine på Instagram eller Facebook når det egentlig er Linkedin som gir deg best resultater. Kjenner du til disse beregningene fra Google Analytics kan du lettere prioritere promoteringen din for videre arbeid.

Ved å dykke enda litt dypere kan du til og med se hvilke innlegg som gjør det best på de ulike plattformene. Se på hva du gjorde med de ulike innleggene som ga deg de beste resultatene. Var det et fengende innlegg på Linkedin som fikk folk til å klikke seg inn på bloggen? Var det bruken av bilde, video eller en spesiell hashtag? Dette gir deg også en tydeligere pekepinn på hva slags innhold som egner seg best på de ulike plattformene.

Ønsker man bedre trafikk fra organiske kilder vil det være nyttig å se på innleggets søkemotoroptimalisering. Dette vil kunne resultere i høyere rangeringer på ulike søkeord hos Google.

Dersom du ønsker økt direkte trafikk til bloggen kan du oppmuntre leserne til å bokmerke eller abonnere på bloggen din. Ved å lage nyhetsbrev og danne seg en e-postliste kan man lettere få lesere til å komme tilbake til bloggen.

4. Gjennomsnittlige sidevisninger per økt

I en idéell verden leser den besøkende alle innleggene på bloggen din. Dette er naturligvis bare en drøm, men det finnes hjelpemidler om du ønsker at den besøkende skal lese flere innlegg.

Gjennomsnittlige sidevisninger per økt beskriver hvor mange sider hver enkelt person besøker per økt. En økt er tidsrommet den besøkende interagerer med nettsiden din før vedkommende går ut. Dette skjer enten ved at personen går ut av nettsiden eller etter 30 minutter uten aktivitet.

Du finner disse beregningene under atferd (behaviour) → nettstedinnhold (site content) → landingssider (landing pages).

Denne siden forteller deg om både trafikk og atferd, men viktigst for dette eksemplet, sider per økt (pages/session). Denne beregningen er viktig både for deg som har en blogg knyttet opp til en nettbutikk der målet er konverteringer, men også for de som skriver blogg for å utvikle personlig merkevare ut mot arbeidsmarkedet. I begge tilfeller ønsker man at leseren besøker flere sider enn bare landingssiden.

Dersom du har få sidevisninger per økt kan man benytte seg av interne lenker som lenker til andre blogginnlegg på siden din. Skriver du om et tema som er tett tilknyttet et annet tema du har skrevet om kan det være at du har gått i dybden på et underpunkt i et annet innlegg. Finner leseren innholdet interessant kan det være at vedkommende klikker seg videre på bloggen din.

Du må gi leseren et call to action eller insentiv til å klikke seg videre på siden!

5. Tilbakevendende besøkende

Klikk deg inn på atferd (behaviour) → nettstedinnhold (site content) → alle sider (all pages). Deretter klikker du på sekundær dimensjon (secondary dimension) → brukere (users) → brukertype (user type).

Dette vil gi deg en ny kolonne som gir en oversikt over sidevisninger basert på nye og returnerende besøk. Videre har du lyst til å klikke på side (page) for å få en tydeligere oversikt over innleggets forhold mellom tilbakevendende og nye besøkende.

Oversikten viser deg sidens sidevisninger og hvor mange som kommer tilbake til den aktuelle siden. Dersom du ikke finner statistikk for returnerende besøkende på en av dine blogginnlegg betyr dette at ingen har kommet tilbake for å se en gang til.

Først og fremst vil dette gi deg et enda tydeligere bilde for hvilke innlegg som er suksessfulle da lesere kommer tilbake til innlegget enda en gang. Sidevisninger som prestasjonsfaktor kan være en felle da det verken sier noe om hvor lenge leseren var inne på siden eller om vedkommende gikk videre til andre sider på bloggen din. Returnerende besøkende er derimot et kvalitetsstempel som forteller deg at innholdet var av høy kvalitet.

Denne statistikken kan også fortelle deg hvilket annet innhold du kanskje burde skrive mer om i fremtiden. Kanskje temaet du har skrevet om er av stort omfang og det er mulig å dypdykke litt nærmere i underpunkter? Sidevisninger forteller deg noe om suksessen bak brukeranskaffelsen til siden, men ikke noe om kvaliteten til innlegget. Ved å sammenligne nye mot returnerende besøk får man en god indikator for hvordan innlegget presterer og hvordan man bør gå videre med nye blogginnlegg.

Ønsker du å lese om hvordan du kan vurdere nettbutikken din? Sjekk ut blogginnlegget der jeg skriver om Inevos 10 vurderingskriterer.

Har du selv noen gode punkter for hvordan du bruker Google Analytics opp mot bloggen? Legg ved en kommentar eller send meg gjerne en mail eller melding på Linkedin!

2 kommentarer

 • Marius Vetaas Thomassen

  Hei Lars! Dette var en nyttig og strukturert gjennomgang av viktige rapporter og KPIer i Google Analytics 🙂
  Selv bruker jeg GA til å se på klikk fra min blogg til LinkedIn-profilen blant annet. Jeg har det definert som et Goals. Anbefales.
  Ellers vil jeg foreslå å gjøre undertitlene dine noe mer selgende. Kan de gjenspeile hva folk søker etter i Google?

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.