Markedsføring

5 SEO tips til hvordan du omstrukturerer bloggen din

Før du begynte med bloggen fantaserte du kanskje om en idéell verden der blogginnleggene ble lagt ut på løpende bånd og antall lesere økte eksponentielt hver uke. For de fleste er virkeligheten en helt annen. Innleggene kommer ut sjeldnere enn man forutså og statistikken fra Google Analytics gir deg ikke akkurat motivasjon til å fortsette arbeidet.

Alle som skaper innhold på nett har nok hørt om SEO, men det er dessverre mange som sliter med å få besøkende til bloggen da SEO-arbeidet bare forblir en tanke. SEO, eller bare søkemotoroptimalisering, hjelper deg å rangere bedre i søkemotorene som igjen gjør det lettere for potensielle lesere å finne blogginnleggene dine. Fremming av innleggene dine i sosiale medier hjelper en god del, men hadde det ikke vært fint om flere fant deg organisk på nett?

I dette blogginnlegget går jeg gjennom 5 tips til hvordan du utfører en opprydning på bloggen din – denne gangen med SEO øverst på agendaen. Til slutt legger jeg ved noen raske tips til hva du bør huske på i fremtidige innlegg med tanke på søkemotoroptimalisering.

 

Hvordan bruke SEO på bloggen

Visuelt eksempel på oppussing av nettside
Bilde av Todd Quackenbush fra Unsplash


Uavhengig av mine tips bør du definitivt kjøre en såkalt site audit eller nettstedsrevisjon, på godt norsk. En nettstedsrevisjon utføres av et digitalt verktøy som gjør en full analyse av de ulike faktorene som gjør bloggen din synlig i søkemotorene. Det finnes veldig mange verktøy på nett som hjelper deg med dette, men
Semrush er et internasjonalt og prisvinnende verktøy det er lett å komme i gang med. Dette gir deg en bedre forståelse for detaljene og hvordan søkemotorene opererer. Dette blogginnlegget er ment som en introduksjon og en liten to-do-list der du får mye igjen for tiden du bruker.

 

1. Bloggens struktur

Hvordan bloggen din er strukturert har mye å si for både leser og søkemotor. Søkemotorene gjør kontinuerlig vurderinger av nettsiden din og det samme gjør leseren da vedkommende manøvrerer seg rundt etter blogginnlegg.

 

Menyen
Eksempel på meny
Menyen er sammen med frontbanneret det første leseren møter da de åpner bloggen din. Idéelt burde menyen være kortfattet og tydelig. Gjør det lett å manøvrere med så få elementer som mulig. Det verste du kan gjøre er å overvelde leseren med en rotete meny der valgene er mange og utydelige.

 

Innhold

Når det kommer til innhold på siden så er det viktig å gå tilbake til hva som er målet med bloggen din. Reflekteres målet ditt gjennom bloggen? Kanskje bruker du OKR som styringssett, men innholdet og målene stemmer ikke overens? Er de viktige elementene lette å finne på siden?

Det beste er å samle alt av innhold i en oversikt slik at du får et overblikk over hva du har. Kanskje du nå har så mye innhold at det gir mening å gjøre en overhaling av kategoriene. Ønsker du at kunden skal lese mer enn bare det første innlegget som vises på siden vil du gjerne kategorisere innleggene slik at det er lettere for leseren å finne andre interessante innlegg. For å øke antall sidevisninger per økt kan du også benytte deg av interne lenker som binder flere innlegg sammen. På denne måten øker du sannsynligheten for at leseren finner dine andre innlegg. God kategorisering og interne lenker gjør det lettere for både leseren og søkemotoren å finne frem på nettsiden!

 

Hva viser Google Analytics?

Google Analytics er som beskrevet i dette innlegget et analyseverktøy som sporer og rapporterer enhver bevegelse på nettsiden. Ved hjelp av Analytics kan du se nærmere på hvilke innlegg som skaper mest trafikk, hvor trafikken kommer fra og hva de besøkende gjør på nettsiden.

Bruk dette verktøyet til å se hvordan leserne beveger seg på nettsiden og hvor lang tid de bruker på ulike sider. Dette kan gi en dypere forståelse for hvordan du bør strukturere bloggen.

 

La oss komme i gang

Rustet med denne informasjonen vil det være vesentlig lettere å vite hvordan man bør strukturere bloggen. Sorter innlegg inn i relevante kategorier der de som presterer best ligger øverst. Gjør det samtidig enkelt å finne menyen som beskrevet tidligere i innlegget.

Hva mangler fra bloggen? Er det elementer i om meg/kontakt meg som burde endres? Bruk Google Analytics til å forstå hvordan leserne navigerer nettsiden og hvordan du kan gjøre det lettere for de å komme til de sidene de ønsker. Dette er bedre for både lesere og Google!

I dagens marked er det ubeskrivelig viktig å skille seg ut da du bare har leserens oppmerksomhet i noen ytters få minutter. Bloggen din må skille seg ut og innholdet må være relevant.

 

2. Lenkebygging – gode og dårlige lenker

Illustrering av lenker
Bilde av JJ Ying fra Unsplash


På papiret kan det virke ut som alle lenker til nettsiden din er gode lenker, men dette er dessverre ikke tilfellet. Google har sine egne
retningslinjer for hvordan de definerer kvalitet når det kommer til lenker. Det er enkelte ting Google ikke liker, og så er det andre ting som blir verdsatt. Dårlige lenker medfører at nettsiden din blir straffet i rangeringene, mens gode lenker gjør underverker for SEO.

Pressemelding lenker, diskusjoner fra forum og kommentarer fra blogg er noen eksempler på dårlige lenker. Her er det viktig å lære seg hva forskjellen på en god og dårlige lenke er, men en tommelfingerregel er at det skal være til nytte og relevans for leseren.

 

Bli kvitt de dårlige lenkene

Arbeidet begynner med å identifisere alle lenkene på nettsiden din og teste disse. Hvor fører disse deg og til hvilke sider. Du vil nok kunne oppleve at en del lenker fører til såkalte error-sider der innholdet kan være utgått. Det kan være flere årsaker til at lenken ikke fungerer:

  • URL er feilskrevet
  • Nettsiden du lenker til er lagt ned
  • Brannmur blokkerer deg fra å gå til siden

Både dårlige og ødelagte lenker kan frustrere leserne, som igjen straffes i søkemotorene. Hvordan kan du rette opp feilene?

  • Ta bort lenken
  • Skriv inn riktig lenke
  • Skriv inn ny lenke om innholdet er flyttet

3. Optimalisering av bilder

Alle nettsider trenger bilder for å skape oppmerksomhet. Alle kjenner til frustrasjonen over dårlige bilder i en nettbutikk der du prøver å handle et produkt, og det samme gjelder på blogger også. Bilder er dessuten en kilde til god SEO!

Nedlastingshastighet for en bloggside er viktig for både SEO og brukeropplevelsen til leseren. Økt nedlastingshastighet er en skremmende kilde til økt fluktfrekvens. Mobile plattformer er enda mer utsatt for dette enn datamaskiner. Sørg derfor for at samtlige bilder er komprimert. Så snart du har gjort dette vil det også være hensiktsmessig for SEO om du har beskrivelser til bildene dine i alt tags. Dette er bilder beskrevet i tekstformat som leseren ikke vil se, men som forbedrer din SEO. Avhengig av hvilken plattform du bruker til bloggen vil det være muligheter for å legge til slike tekster på bildene du bruker.

Eksempel for import av bilder i WordPress
Redigeringsalternativer for tekster for et bilde importert i WordPress

4. Duplisert innhold

Det kan virke opplagt at alt innhold skal være unikt, men sannsynligheten for at du har duplisert innhold på bloggen din er ganske stor. Uten at du vet det selv kan det være en del title tags og metabeskrivelser som går igjen på flere sider. Eliminering av slikt innhold vil hjelpe betraktelig for søkemotoroptimaliseringen du holder på med.

Det å skrive gode title tags er en kunst i seg selv, men det viktigste jeg ønsker å lære deg her er at innholdet ikke må være duplisert fra en av dine andre sider. Bruker du verktøyet Semrush for å analysere nettsiden din vil den på enkelt vis gi deg en liste over metadata som går igjen på siden din. Har du en større blogg med mange innlegg kan dette bli et større prosjekt, men det vil SEO-arbeidet vil betale seg senere.

Title tags er nok den viktigste kilden til forbedret SEO på en nettside og du burde følgelig være ekstra nøye da du skriver titlene. Metabeskrivelser er også viktig, men i langt større grad for leserne som kommer over et av dine innlegg på Google og som lurer på hva du skriver om. Metabeskrivelser bør inneholde relevante søkeord og bør ikke overskride 155 bokstaver.

 

5. Sjekk at alt fungerer

Alle innen dataverden vet at det det tekniske ikke fungerer første gangen. Det er essensielt å teste uavhengig av hva det er snakk om. For bloggen vår gjelder det samme. Test at alle lenker, kategorier, bilder og tekster er operasjonelle. Den beste måten å gjøre dette på er å ta kontakt med en bekjent som du kan ta med på en liten brukertest. Følg vedkommende der de manøvrerer seg rundt på siden din og kommenterer positive og negative elementer. Det er overraskende mye du som skaper ikke tenker på da du ser på din egenlagde blogg.

Videre er det viktig at du har en fast plan for hvordan du skal praktisere SEO-arbeid i fremtiden. Lag en punktlig liste for hvordan du skal skrive blogginnlegg med SEO i tankene. Tenk på hva jeg har nevnt i dette blogginnlegget og dypdykk videre i søkemotorenes verden for å finne ut hvordan du kan rangere enda bedre på Google og skape økt trafikk.

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.